AKH Viena

Revolut

marți, 25 mai 2010

Liberalii se gândesc a o acţiune de suspendare a preşedintelui.

Nu spun că ar mai exista în acest moment o majoritate care să-l apere pe Traian Băsescu de o astfel de tentativă , aşa cum s-a întâmplat în 2008. Dimpotrivă, dacă s-ar ajunge la un referendum pe această temă sunt aproape convins că Băsescu ar fi suspendat cu o majoritate confortabilă. Problema e în altă parte.

Ce ar rezolva acest lucru acum, asta e întrebarea care contează. Nimic important, cred eu. Prezenţa lui Traian Băsescu la Cotroceni e nocivă pentru că puterea pe care o deţine vine din slăbiciunea celorlalate, a guvernului Boc în primul rând şi a Opoziţiei parlamentare în al doilea rând. Dacă-l suspenzi acum nu faci decât să demonstrezi imediat tocmai acest lucru, iar românii ţi se vor întoarce împotrivă.

De aceea cred că înainte chiar şi de a lansa în discuţie o asemenea idee trebui să cauţi o soluţie la ceea ce ai de făcut ca să fi puternic cu sau fără Traian Băsescu la Cotroceni. Mai exact, să construieşti o alternativă solidă şi credibilă. Când o ai, cel puţin ca proiect pe care poţi să-l anunţi public într-o propoziţie simplă, cu subiect şi predicat, atunci poţi să nici nu mai vorbeşti de suspendare. Ea se va cere de la sine, mai concret, ţi-o va cere chiar opinia publică.

Aşadar, domnilor liberali, construiţi mai întâi o opoziţie credibilă şi un proiect de guvernare alternativ din care lumea să întrevadă o soluţie la problemele ţării. Până nu aveţi aşa ceva, a vorbi de suspendare sună a tentativă de amăgire facilă a electoratului. Ceva de genul, daţi-l jos pe Băsescu şi toţi vom fi fericiţi. Numai că lumea te va întreba imediat de a doua zi
: Ei, şi, acum ce facem?

Se va întâmpla de fapt cumva la fel ca în decembrie 1989 în care toţi am crezut că singura problemă a României e Ceauşescu şi după ce am scăpat de el am început să ne dăm seama că o mare parte din problemă suntem şi noi. Că nu eram pregătiţi aproape deloc pentru ziua de după. Da, Băsescu e o problemă majoră, dar şi opoziţie actuală e o parte a ei. Faceţi mai întâi în aşa fel încât să deveniţi o soluţie pentru români şi apoi vorbim de suspendare.

Credeţi că sunteţi deja? Întrebaţi pe stradă şi veţi avea răspunsul corect. Eu îl ştiu, pentru că circul pe jos mai mult decât dumneavoastră, cei din opoziţie. Şi el e, NU. Problema românilor, una despre care se discută foarte puţin în presă, e nu doar Băsescu şi al său guvern de două parale ci şi lipsa de alternativă. În presă, la televiziune mai ales, auziţi doar prima parte a protestului, care începe cu JOS….! Dar opoziţia trebuie să răspundă în primul rând la a doua parte şi asta începe cu "Ei şi, ce urmează după?"

Raul Zan Antena 3

Niciun comentariu:

pestisori

Booking.com