AKH Viena

Revolut

duminică, 7 noiembrie 2010

Trans-alpina aproape de nori


Fiind încă vreme frumoasă în toamna aceasta tîrzie am decis să profit de acest lucru, dat fiind că mașina mai are puțin și iese din garanție am zis să o forțez puțin pe Trans-alpina. Am zis că dacă nu pică ceva acum nu mai pică nici mai tîrziu.
Traseul a fost pe la Întorsura Buzaului – Brașov – Făgăraș -Sibiu – Sebeș.
De aici la stînga pe DN 67C spre Novaci, la cîțiva km de la intersectie GPS mă tot îndemna să întorc că am gresit drumul și urmează drum neasfaltat pe care nici el nu îl știa. Dar după cele citite pe aici asfaltul trebuia să fie prezent pe majoritatea drumului.

Drumul șerpuiește pe lîngă brazi falnici și încet dar sigur el urcă spre lacul Obreja de Căpâlna, asfaltul este bun, chiar se poate merge sportiv pe anumite porțiuni pentru că din față veneau foarte puține mașini, cele mai multe fiind de cărat bușteni și cîteva basculante



Asfaltul este prezent pîna după Obîrșia Lotrului dar și cel proaspăt turnat este acum săpat pînă la vreo 2-3 metri adîncime și un sens de mers, pentru a monta niște scurgeri de apă pe sub asfaltul proaspăt turnat.(oare nu le puteau monta înainte de a turna asfaltul)
Gropile sunt semnalizate dar noaptea nu recomand nimănui să folosească acest drum.
Pe alocuri sunt porțiuni de macadam dar foarte scurte. Un panou ne arată că este un proiect susținut cu fonduri UE și are termen de finalizare 2012.
La un moment dat am întilnit un panou indicator care m-a băgat în ceață drumul spre Rănca – Bengești este închis circulației publice. Nu știam ce să fac dar dinspre Rânca a venit o basculantă am întrebat șoferul daca se poate circula iar răspunsul a fost afirmativ.
De aici drumul mai are ceva asfalt dar din ce în ce mai putin dar se lucrează se asfaltează.







La circa o ora de la acea intersectie cu indicatorul care interzicea circulatia pe acel sector de drum și-a facut apariția în zare Rânca.
Ajunși în vîrf peisajul este mirific se vede șoșeau cum șerpuiește de parcă ar fi o ață care a însirat-o careva peste munți. Pajiștea care îmbracă crestele munților are o culoare care întrece orice închipuire. Contrastul dintre galbenul pai al pajiștilor și verdele crud al pădurilor ar face orice pictor învidios.
Dar acest drum minunat este denumit de oameni locului și Drumul Regal ei spun că însuși Carol II a fost inițiatorul reamenajării lui.
Trans-alpina cum este numit de iubitorii off-road-lui atinge la Pasul Urdele 2145 m fiind cea mai înaltă șosea din România, unde mașinile 4x4 macină macadamul muntilor fără milă.





Dupa terminarea asfaltului drumul este din ce în ce mai greu cu pante destul de mari și curbe strînse. Drumul este de macadam dar este practicabil este îndreptat și pregătit pentru asfatare.
Am răsuflat ușurat cînd am văzut din sens opus că se aproprie un matiz și în spatelelui bmw ambele veneau dinspre Rânca și mi-am zis că dacă ele au reusit pînă aici sigur o să reusesc și eu. Pe drum am întîlnit chiar și bicicliști care se aventurase pe acest drum minunat
Cît de curînd va începe și asfaltul să își facă apariția, iar de la Rînca la Novaci șoseau este terminată și foarte bună dar trebuie sa aveți frînele bune.
La Rânca toată lumea construiește vile, pensiuni, hoteluri dar și instalați de transport pe cablu.
În concluzie dacă vreți să vă aventurați pe Tran-alpina verificați buletinul meteo, dacă plouă nu este indicat să depășiți localitatea Rânca sau dacă totuși nu rezistați tentației să aveți bază în mașină, sau după 2012 cînd se preconizează să se termine investiția.

Niciun comentariu:

pestisori

Booking.com