AKH Viena

Revolut

miercuri, 18 mai 2011

Atentie unde navigati cu Andoidul

Cercetători germani au găsit o vulnerabilitate care expune majoritatea telefoanelor cu sistem de operare Android la atacuri informatice prin care pot fi furate date personale stocate în memoria telefonului.

Vulnerabilitatea descoperită permite atacatorilor să obţină datele de autentificare necesare pentru accesarea funcţiei calendar, agenda de contacte şi alte informaţii stocate pe serverele Google.

De vină se crede a fi o deficienţă de securitate si implementarea defectuoasă a unui protocol de autentificare numit ClientLogin, utilizat de toate versiunile sistemului de operare Android, inclusiv recent lansatul Gingerbread 2.3.3.

La fiecare autentificare, informaţiile relevante pentru accesarea aplicaţiilor Google Calendar şi Contacts sunt trimise în format necriptat, existând posibilitatea ca aceste date să fie interceptate înainte de a ajunge la destinaţie, putând fi utilizate apoi pentru accesarea datelor personale ale utilizatorului vizat timp de 14 zile.

Atacurile realizate prin furtul datelor de autentificare sunt foarte uşor de realizat, mai ales dacă utilizatorii vizaţi sunt conectaţi la o reţea wireless nesecurizată, cum sunt cele întâlnite în locuri publice.

De cele mai multe ori aplicaţiile instalate pe telefoanele Android sunt configurate să se sincronizeze automat cu serverele Google de îndată ce o conexiune la internet este disponibilă. În timp ce sincronizarea printr-un astfel de hotspot fantomă probabil nu ar reuşi, iniţierea operaţiunii este suficientă pentru ca atacatorii să obţină datele de autentificare pentru oricare din aplicaţiile care au încercat să contacteze serverele Google.

Remedierea acestei probleme ar putea fi surprinzător de simplă, constând în criptarea protocolului ClientLogin folosit pentru autentificarea contului de utilizator, urmată de scurtarea intervalului de timp în care datele folosite pentru autentificarea sesiunii curente rămân valabile. Din păcate remediul nu poate sosi decât printr-un pachet de actualizare, oferit pentru fiecare din dispozitivele cu sistem de operare Android aflate în circulaţie.

Sursa: go4it.ro

Niciun comentariu:

pestisori

Booking.com